Ei siitä ny nii pitkä oo, 80-90 -lukujen taittees, ku toisella kymmenellä olevia kersoja piisas ihan pikkutunniille asti tuas krillinkulumalla. Molin silloon siälä töis, ja viiikonloppuusin aamuyästä oli kovasti vilikasta. Monasti, ku lauantaina olis pitäny kolomelta, sunnuntain pualella, saara luukut kiinni ja ruveta pesemähä rasvakeittimiä, nii kaharella luukulla oli jonua. Eikä ne vaan hyppööltä kotiintuvia aikuusia ollu, siälä oli ihan yläasteikäästäki kersaa ku lipin pirua.

Nyt täs muutama vuasi sitte, ku itte kotiinnuumma pikkutunniilla hyppööltä, ei kylällä taikka krillillä ollu ristin sialua. Ei se krilli vissihi oo nykyään eres auki pualen yän jäläkihi. Ihan hullua, mutta tottapa sille ei oo kysyntää.

Oon kuullu, notta ne tenavat pitää pileetänsä osuuskaupan takanurkalla. Jäljistäkin sen näköö. Siälä on tupakintumppia ja sikspäkin kuarta, tyhyjää pullua ja tölökkiä. Ja moporenkahan jäläkiä. Kovin meteli on kuulemma tuas yhyrentoista korvilla, ja sitte yhtäkkiä siälä ei oo enää ketään. Maa on autio ja tyhyjä pualelta öin.

Mihkä ne menöö? Onko niillä vooron perähän jokku kotipileet, vai jatkaako ne yhteyrenpitua netis? Meses, irkkukallerias, naamakirijas? Ei sunkaan ne vaan mee kotiansa koppaha maata?

Onko nykynuarisosta tullu kunnollista, toisin ku mun ikäluakkani nuaruuresnansa? Mihkä tämä maailma oikee menöö...