Kuinkaha kauan siiton, ku o havaattu, että äireen lisäksi ihmislapsi tarttoo syntyäksensä isän? Tiäsikö lualamiähet sen jo? Mistä ne oli sen havaannu, eihän niillä ollu mikroskooppia saatikka ny mitää välinehiä selevittää penikoorensa reeänaata?

No oliha tiätenki sellaanen mahrollisuus, että ne kattoo nenänmallista, että ompa vastasyntyny kummasti naapurin uroksen näköönen. Kummiskin, ku luulis olevan torennäkööstä, että ne asuu lualissansa ku nykynuaret BB-taloos, nii siinon varmaha ollu yhrellä naarahalla usiemman urohon jäläkelääsiä. Mihnä vaihees ne urokset on ruvennu pitämähän oikeutenansa määrätä jonku tiätyn naarahan pesuetta, pitämähä sitä omanansa niin paljo, että joirenkin miälestä suku jatkuu isän kautta, ei äireen? Että saman isän siittämät tenavat on keskenänsä sisaruksia, mutta ei saman äireen synnyttämät kakarat. Hoh!? Äireestähän on yleensä varmuus.

Matriarkaalisis yhteeskunnis ilimeesesti ei oo piretty isän osuutta suvun jatkamises nii kauhian tährellisenä. Miähiä on piretty laumas lähinnä surenpelijättinä ja einehen hakijana. Mutta ku niillon se testosteroni, joka olletiki aikuustumas olevilla yksilööllä aiheuttaa kaikenlaasta knasimista. Vahvintako ne sillä hakoo?

Onko isyys vahvemman oikeurella otettu etuus? Ottaako uros jonkun naarahan pesueen oman voimansa vahvistukseksi, vai onko naaras primus motor, sekö komentaa pesueensa valittemansa uroksen joukkoohin?

Koko-gorilla (www.koko.org/world/kokoflicks) oli ruvennu haikaalemaha vauvaa. Isäehrokas oli katees, nii sille järkättihi vireotreffit usiemman uroksen kans. Yhren kohoralla soli ruvennu viittomahan, notta tuan hän tahtoo, oli pussannu telkkarinruutuaki. Loppu on historiaa, niinku tavathan sanua. Mutta tiätääkö Koko, mihkä sitä urosta oikiasti tarvittihi?

Että se poikanen tartti jonku, jota pitää isänänsä. Jota vois rakastaa, vaikka se on vaa joku miäs, jonka kans äireellä on joskus ollu jotaki vispilänkauppaa. Ehkä viäläki, mutta sellaasta ällöttävää toimintaa ei ilikee pentu ajatellakkaan.

Jolle viärä isäänpäivänä kortin ja kaakkua sänkyhy nii, ettei se kummiskaa kääntyesnänsä potkaase kaffikuppia nurin.