Meirän toinen päivämmä pääkaupungis alkoo tiätenkin tankkaamisella hotellin aamupalapöyräs.

Se hotelli, Martta-liiton pikku majapaikka, oli muuten ihan asiallinen. Ei ihan keskellä hälinää, joku tummanpuhuva baari siinä korttelis oli kulmas, mutta näytti hiljaaselta. Kalustus oli ... asiallista, siistiä mutta kulunutta. Huonees ei ollu esimerkiksi baarikaappia, eikä muitakaan ylellisyyksiä. Vois hyvin kuvitella menevänsä kersaan kans sinne lintsi-korkiasaari-heureka-reissun aijaksi, mutta esimerkiksi jos haluuaas lähtiä isännän kans kahren viättämähän parisuhreviikonloppua, niin valittisin kyllä vähä toisenlaasen kutupaikan.

Veimmä pakaassit rautatiäasemalle lukkujen taa ja lährimmä ettimähän Viipurin korsettiliikettä. Siälä oli kuulemma irtotissille tarkootettuja rintsikoota. Sanoovat eilisin Stockmannilla. Siis sekin tavarataivas! Ei eres proteesitaskullisia rintsikoota! Ja se ykskin trikootoppi, 120 eurua! Ja palvelun taso...Trossaavat, kuinka vuatehen 2010 mennes heillä on 100 hissi- ja liukuporrasjärjestelmää, mutta voiko olla, että koko puljus ei oo ku 6 hyysikänpönttyä akoolle! Joo, pistin palautetta! Ku kyllähän meirän akkaan reitti kulkoo kaffilaan ja hyysikkään kautta!

Komiin kaupan huussi, mitoon nähny, oli Pariisin Laffayettella. (kirjootettihinkahan se nuan...) Se oli miähille ja akoolle yhtöhöönen. Aulas oli nojatualia ja keskellä komia lavuaarisaareke, kukka-asetelminensa, ja itte vessat ympyrän muatoosen tilan reunoolla, ovet sermien takana.

No matkalla Viipurihin näimmä kaikenlaasta kivaa näyteikkunoolla ja piskahrettihin luannontiäteellisen museon aulas, notta se matka vähä kesti. Emmä sitte kummiskaan ostanu niitä kikkiliiviä, kun ne mun miälestä maksoo liikaa, 66-89 eurua. Tuntuu, että jos täs ny vuaren,parin päästä pääsis teettämähän uuret utarehet, nii sitte jäis haaskeelle tyyris pala pitsiä. Koitan pärjätä näillä kaksilla.

Sitte lährimmä toisehen suuntahan, jotta jos kasvitiäteellisestä puutarhasta löytyys kaffila, johna sais hyviä leivoksia porukan keliaakikollekin. Muutaman harha-satametrisen jälkihin kysyymmä tiätä alkuasukasmiähiltä ja löyrimmä perille.

IIIIHANA paikka! Mikkä alppiruusut ja puukujantehet ja sitte se kasvihuanes, johna oli saremettähuanes ja palmuhuanes ja savannihuanes ja lummehuanes ja ... joo, santpauliahuanes ja kuivanmaan huanes. Valtava lasipalatsi, sellaasen mä teetän heti ens tilistä isännällä meiränkin puutarhahan! Heti sen Potager du Royalen viärehen! (jahka mä saan sen peraattua...)

Oli siälä se kaffilakin, vanahan taloon keittiön pöyrältä sai valita seittemästä sortista ja keliaakikko sai pakastimesta pualukkapiirakan palan. Kyllä on maakunnis paremmat valikoomat erikoosruakavalioosta ja kikkiliiviistä ku Kaupungis.

Sääriä pakotti ku käveltihin taas kohti rautatiäasemaa, ja näläkäkin rupes tulemahan. Mentihin ristihin rastihin etties sopivaa ruakapaikkaa, taas se luteettomuus (gluteenittomuus) yhtenä kriteerinä. Löyttihin ittemmä Zetorista. Olipahan vitsikäs paikka, siälä oli varmahan kuus vanahaa Zetoria tuunattuna baaripöyriksi, Kekkosen Urkki tanssii julistehis ja lenteli teräsmiähenä katos, Mansikin ja Kyllikin trofeet oli seinällä (Kyllikki oli kuallu, ku se oli syäny kartongin Norttia, Mansikin ansioona oli, notta se lypsi 15 litraa.) Vessas (!) (hyi kauhiaa, ku tuli ruma merkki...) kehootettihin käyttämähän vesiklosettia, ku riu'ut on poistettu. Valaastuksena oli sinkkisangoot ja raastimet. 

Zetorihin mennähän syämähän sitte ku kersakki on joukos!

Sillä aikaa ku syätihin lohilooraa, pihalla satoo reiruhun, sitte lakkas ku talsittihin rautatiäasemalle junaa orottamahan. Siälä katoksen alla taas kuunneltihin muun metelin lisäksi sateen rummutusta.

Kyllä mollahan surkeeta shoppaalijoota, enhän mä saanu ku irtokarkkia ja kolome reeveeree-elokuvaa kersoolle siältä. Varsinaaset toivotut tuliaaset mun piti ostaa sitte Seinäjoelta! Ittelle en löynny mitään.

Viimeestään ens kesänä me mennähän taas! Ystävyys tarttoo tällääsiä irtiottoja!

Mutta nyt on Mettumaari! Sääsket on syäny illalla päänahkaa ja pitääs keksiä, kuinka kersoolle sanoos, että ollahan vaan kotona eikä lähretä kentälle. Ettei tulisi kovan suuri älämölö. Appimuari ja -faari on johnakin ristillises tapahtumas, josta tulis ny suaraa lähetystä rario-gospelin nettisivujen kautta.

 Pitääpä kääntää sinne ja ottaa vähä hengenravintua.